Σπέτσες

H Αρμάτα, η Μπουμπουλίνα, το Παλιό Λιμάνι, η αριστοκρατική αύρα και η «Γλυκιά Ζωή»… To μικρό αυτό κοσμοπολίτικο νησί κοντά στην Αθήνα, μμε τη μοναδική ατμόσφαιρα, θα σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά. Ιδανικός προορισμός για μικρές αποδράσεις όλο τον χρόνο, αλλά και για καλοκαιρινές διακοπές οι Σπέτσες έχουν την ιδιότητα να σας κάνουν να νιώθετε μοναδικοί, «εκλεκτοί»! Θα καθίσετε για καφέ στη Ντάπια, αντικρίζοντας την Κόστα, το Πόρτο Χέλι, ττο νησί της Δοκού, αλλά και την «αρχόντισσα» Ύδρα, που βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το νησί των Σπετσών.

Θα επισκεφτείτε ορισμένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατά της: την πλατεία του Ρολογιού, τα αρχοντικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, τους ταρσανάδες, το μουσείο της Μπουμπουλίνας και το αρχοντικό Χατζηγιάννη-Μέξη. Θα γνωρίσετε το θρυλικό ιστορικό κτήριο Ποσειδώνιον. Θα κινηθείτε με άμαξα, ποδήλατο ή και με τα πόδια, ενώ στο κοσμικό Παλιό Λιμάνι οι Σπέτσες θα σας χαρίσουν στιγμές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Αξίζει να δείτε στις Σπέτσες

Επιβίβαση στην άμαξα
Κοσμοπολιτισμός και αριστοκρατική αύρα. Ζήστε όπως οι επώνυμοι που κατέφθαναν με άμαξα στο Ποσειδώνιο. Επιβιβαστείτε για μια ρομαντική εμπειρία σε μια από τις 33 άμαξες, που ακόμη υπάρχουν στο νησί, περνώντας από το Παλιό Λιμάνι, τον Άγιο Νικόλαο, τη Ντάπια. Ολόκληρες οι Σπέτσες σε μια βόλτα!

Μια ιστορία 5.000 χρόνων
Το παρελθόν αυτού του τόπου μετράει 5.000 χρόνια ζωής – οι ραμφόστομες φιάλες, που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί, πιστοποιούν τη μακραίωνη ιστορία του. Νεοκλασικά σπίτια, καπετανόσπιτα, αρχαίες άγκυρες, κανόνια από την επανάσταση του 1821. Οι Σπετσιώτες θα σας διηγηθούν τη μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού τους.

Μη χάσετε το αρχοντικό που στεγάζει το μουσείο της Μπουμπουλίνας, όπου εκτίθενται πλήθος προσωπικών της αντικειμένων. Επίσης, την οικία–μουσείο του Χατζηγιάννη-Μέξη, ένα από τα πιο ιδιαίτερα σπετσιώτικα αρχοντόσπιτα, όπου φυλάσσονται και τα οστά της ηρωικής καπετάνισσας. Σε ειδικές αίθουσες του μουσείου θα συναντήσετε επίσης ευρήματα από το αρχαίο Ναυάγιο των Ιρίων, που χρονολογούνται από το 1.200 π.Χ.

Το Λιμάνι που δεν πρέπει να χάσετε
Μια γιορτή στήνεται κάθε βράδυ στην κοσμική γειτονιά του Παλαιού Λιμανιού των Σπετσών, σημείο συνάντησης επισκεπτών και Σπετσιωτών. Κεριά στα τραπέζια, προβλήτες και ρομαντικές ταράτσες, γκουρμέ πιάτα και κρασί, απαλή μουσική, ζωηρές συζητήσεις, γέλια. Και όταν η νύχτα προχωρήσει, μπαρ και κλαμπ σάς περιμένουν για τη συνέχεια…Στο κοσμοπολίτικο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε διακοπές με στυλ!

Η Κουνουπίτσα και «ο Μάγος»
Περιπλανηθείτε στη γειτονιά της Κουνουπίτσας και μη χάσετε τη θρυλική Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Κάντε μια βόλτα στους κήπους και χαζέψτε τα νεοκλασικά κτήρια που υπάρχουν σε αυτήν την πλευρά του νησιού. Γνωρίζατε ότι μεταξύ των καθηγητών της Αγγλικής γλώσσας, που δίδαξαν εδώ, ήταν και ο βραβευμένος συγγραφέας John Fowles, δημιουργός του μυθιστορήματος «Ο Μάγος», που διαδραματίζεται στις Σπέτσες;

Ραντεβού στην Άρματα
Εκατοντάδες επισκέπτες καταφθάνουν στο νησί για τη μεγάλη γιορτή της Αρμάτας που γίνεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών του 1822. Εκτός από τα εντυπωσιακά βεγγαλικά και τις θρησκευτικές τελετές, θα ζήσετε μια εβδομάδα πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα παλιά καρνάγια των Σπετσών
Γνωρίζατε ότι οι Σπέτσες υπήρξαν το δεύτερο ναυπηγικό κέντρο της Ελλάδας; Στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού η εικόνα των παλιών καρνάγιων και των σκαριών, που ακόμη «κτίζονται» εκεί, είναι βέβαιο πως θα σας εντυπωσιάσει. Και μια έκπληξη: στο τέλος της βόλτας σας στα καρνάγια κάτω από το Φάρο, θα βρείτε γλυπτά της Ναταλίας Μελά να ατενίζουν τον Αργοσαρωνικό.

Το σπίτι του ευεργέτη
Το όνομα του Σωτηρίου Ανάργυρου λέει πολλά στους κατοίκους των Σπετσών, μια και αυτός χρηματοδότησε, μεταξύ άλλων, το κτίσιμο του περίφημου ιστορικού κτιρίου Ποσειδώνιον. Πίσω από τη Ντάπια θα δείτε το σπίτι του. Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Ελλάδας του 1904.

Οι παραλίες των Σπετσών
Μη νομίσετε ότι οι Σπέτσες δεν έχουν παραλίες! Η Αγία Μαρίνα, ο Κουζουνός, η Ξυλοκέριζα, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Βρέλλος, οι Σχολές, η Ζωγεριά σάς περιμένουν με πεντακάθαρα νερά, πεύκα, βότσαλο ή άμμο – ενώ στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, η «Σπηλιά του Μπεκίρη», ή «Ερωτοσπηλιά», όπως είναι επίσης γνωστή, σίγουρα θα σας μαγέψει.

Πηγή: discovergreece.com