Τζιά

Η Κέα ή, όπως είναι πιο γνωστή, Τζια βρίσκεται μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Παρότι ανήκει στις Κυκλάδες, συχνά την αγνοούμε. Το νησί που διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα – χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη των χαρακτηριστικών λευκών σπιτιών – έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και έναν αέρα που το καθιστά μοναδικό προορισμό για διακοπές ή μικρές αποδράσεις. Το φαγητό, οι θάλασσες, τα μαγαζιά και οι ατελείωτες διαδρομές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε, είναι απλώς η αφορμή για ένα ταξίδι στο νησί.

Ή λατρεύεις τη μυστήρια γοητεία της και επιστρέφεις ή φεύγεις απογοητευμένος από την έλλειψη trendy beach bars και την αφθονία… χωματόδρομων. Το κοντινότερο στην Αθήνα κυκλαδονήσι έχει κρυμμένες τις ομορφιές του και για να τις ανακαλύψεις θα πρέπει να περπατήσεις στις εξοχές αναζητώντας παλιά καλντερίμια, δάση από βελανιδιές, απόμερες πέτρινες κατοικίες («καθοικιές» όπως τις λένε οι ντόπιοι), κατάλοιπα πύργων –σημαντικότερος είναι ο πύργος στην Αγία Μαρίνα, που αποτελεί και ένα από τα ψηλότερα σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου–, μνημεία των Μεσοβυζαντινών χρόνων όπως το μοναστήρι της Αγίας Άννας, ο ναός των Αγίων Απόστολων στις Ελιές Κατωμεριάς και ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα στο Νερό των Ελληνικών.

Είναι πολλοί οι κοσμοπολίτες Αθηναίοι που έχουν βρει μόνιμο ησυχαστήριο στον ήπια αναπτυγμένο τουριστικά Κούνδουρο και οι ιστιοπλόοι που επιλέγουν να δέσουν στο γραφικό Βουρκάρι, το οποίο έχει τα πιο μοδάτα εστιατόρια και μπαρ του νησιού – αν και το λιμάνι, η Κορησσία, αρχίζει να το συναγωνίζεται στη βραδινή διασκέδαση. Το προτιμούν και οι weekenders που αφού ανακαλύψουν τις παραλίες δίνουν ραντεβού το απόγευμα στην Ιουλίδα για να κυνηγήσουν το ηλιοβασίλεμα και για να αναζητήσουν τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, το αρχαίο σκαλισμένο σε βράχο λιοντάρι της και τα λιτά νεοκλασικά της: το Δημαρχείο της Χώρας, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό οικοδόμημα με πρωτότυπη διακόσμηση, έχει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, όπως επίσης και το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το δημοτικό σχολείο.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και οι περιπατητές που ακολουθούν τα σηματοδοτημένα, εύκολα ως επί το πλείστον, μονοπάτια γα να βρουν τα ωραιότερα «κρυφά τοπία» του νησιού με αποκορύφωμα την Αρχαία Καρθαία.Πότε να πάτεΌποτε το επιτρέψουν τα μποφόρ. Το χειμώνα το νησί ζει σε νωχελικούς ρυθμούς, λίγα καφέ και εστιατόρια, στην Κορησσία και την Ιουλίδα κυρίως, παραμένουν ανοιχτά. Την άνοιξη, επειδή η Τζια είναι παραθεριστικός προορισμός και στέκι ιστιοπλόων η κίνηση ξεκινά νωρίς και το νησί γεμίζει με κόσμο μέχρι και τον Οκτώβριο.

 

Πηγή: athinorama.gr